Следвайте Гласове в ТелеграмТериториални планове за справедлив“ преход на въглищните региони,

...
Следвайте Гласове в ТелеграмТериториални планове за справедлив“ преход на въглищните региони,
Коментари Харесай

ГЕРБ: ПП-ДБ затриват въглищните централи, за да налеят 3 млрд. в спонсорите си

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Териториални проекти за „ обективен “ преход на въглищните райони, които предстои да се одобряват от Министерски съвет в петък, са скандални, написа във Facebook Красимир Вълчев, народен представител от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

Загубите от прехода ще са за работещите и живеещите във въглищните райони, а изгодите за защити спонсори на ППДБ, акцентира националният представител, който е определен от Старозагорския многомандатен регион.

И продължава обявата си в обществената мрежа по този начин:

" Получателите на огромните суми от проекта са поименно изредени, с цел да не стават неточности. Избрани без процедура. За тях преходът ще е в действителност обективен.

От друга страна в проекта липсват каквото и да е желание за вложения в преходни технологии за удължение на живота на централите. Добрата концепция за създаване на атомна котловина на територията на Марица - Изток и на предприятия, работещи на водород, могат да се осъществят, единствено в случай че в района останат хора.

Производството на сила от въглища може спадне с 2/3 до 2026 година и с 90 на 100 до 2030 година, а новите вложения ще се осъществят най-рано 2035 година. Дотогава хората ще се разбягат и регионът ще се трансформира в икономическа пустиня. А софтуерните вложители през днешния ден отиват там, където има механически фрагменти. Технологичният капацитет на въглищните региони се крепи на хората.

Удължаването на живота на въглищните централи не е самоцел и не пречи на прехода. Напротив, в случай че не го създадем, няма да останат хора и няма да има преход. Без хора, никакви вложители няма да дойдат и никакви водородни долини няма се случат. И това явно не схващат създателите на документите. Или не желаят да го схванат. Защото нямат задача да пазят интереса на районите, на хората в тях и на енергетиката. Само за спонсорите си. Но това са Добрите сили. За страдание всичко, за което се съмнявахме и предупреждавахме се случва.

Утре, един ден преди крайния период ще симулират публично разискване. Без да е авансово оповестено. За да кажат, че са обсъждани. И с цел да излъжат още веднъж. Но към този момент никой не им има вяра. "

На конференция в Народното събрание депутати от ГЕРБ (Красимир Вълчев, Теменужка Петкова, Жечо Станков, Делян Добрев) нападнаха " Продължаваме промяната " за, съгласно тях, непозволено планувани да бъдат разпределени над 3.4 милиарда лева в енергетиката по линия на териториалните проекти за развиване на въглищните райони. Заговориха и за искане на оставки и въпросът да бъде разискван на лидерска среща.

Не стана тъкмо известно дали ГЕРБ приказва за премахване на министъра на енергетиката Румен Радев или на различен член на кабинета. Въпреки че крайният период за одобряването на териториалните проекти е петък, 30 септември, ГЕРБ изиска те да бъдат преразгледани.

" Видяхме лист с компании, които ще бъдат подкрепени. Неясно е по каква процедура са определени тези компании. Зад някои от тях прозират ясно имената на спонсори на " Продължаваме промяната - Демократична България ", разгласи Красимир Вълчев. Той съответно отличи " Металик ", която по думите му е благосъстоятелност на Дечо Колев, който пък е бил шеф на Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната ". Любопитен факт е, че синът на Дечо Колев - Иван Колев, е народен представител в 41-ото Народно заседание от ГЕРБ.

Бившият енергиен министър и в този момент народен представител от ГЕРБ Теменужка Петкова сподели, че по този проект не се плануват никакви средства за Маришкия басейн и удължение на живота на въглищните централи.

" Тези централи са 46% от нужната сила за страната, а през зимата 60% ", разяснява тя и настоя да се работи за опазване на въглищните централи.

Делян Добрев от ГЕРБ съобщи, че  " държавното управление се готви да раздаде 1,706 милиарда евро на компании, които никой не знае от къде пристигнаха, имало ли е търг ".

" 180 млн. евро ще получи компания " Резолв Енерджи " записана в Люксембург, с цел да построи фотоволтаик на мините. Това не е скандал, а интернационален скандал. " Uropean energy " ще получи 450 млн.евро. Коя е тази компания? Някакво съревнование имаше ли? Конкурс за 3 милиарда лева, за който никой не е схванал? ", запита той.

Добрев сподели, че не знаят кой е направил тези планове и желаят да схванат.

" Научаваме по апокрифен метод. Краси (Красимир Вълчев от ГЕРБ - бел. ред.) го откри по някакъв метод. Днес се готвеха за Министерски съвет, по някакви аргументи го оставиха за петък. В Министерство на енергетиката нямаме наш министър ", уточни той и прикани за оставки.

" Фирмите са регистрирани в Люксембург, може би, с цел да бъде прикрито чии са ", уточни Добрев. Той прочете и още няколко имена на компании и сумите, които ще получат: " 95 млн.евро за " Металик Груп ", " Резолв " ще получи 180 млн.евро, " Гълъбово Солар " 20 млн. евро и 4358 са плануваните работни места ", уточни той.

" Това държавно управление не е наше. В него имаме един вицепремиер и външен министър, който няма отношение за парите и по какъв начин се раздават ", посочи той.

Красимир Вълчев пък уточни, че " новите вложения допускат да бъде основан нов публичен проект, индустриални зони, и т.н и за това трябват 10-15 години. Ако ние закрием през 2025-2026 година и открием новите работни места през 2037 година, явно имаме дупка от 11-12 години. Запазването на живота на централите не пречи на прехода, а е причина да се извърши преходът. "

" Никой не знае какви са тези компании, от кое място пристигнаха, по кое време участваха в търг, имало ли е въобще търг ", сподели Делян Добрев. Той изброи и компаниите, които съгласно източници на ГЕРБ е планувано да получат средствата. Попитан дали описът е обществен, той не даде еднопосочен отговор, само че по-скоро се разбра, че го има от вътрешен човек в Министерския съвет. Твърденията на ГЕРБ за листата и сумите към компаниите вижте в края на публикацията.

Красимир Вълчев уточни като проблем и че в териториалните проекти няма планове за вложения в преходни технологии, с които да се удължи животът на комплекса " Марица-Изток ". " Ако до 2026 година бъдат съкратени две трети от хората, каквито са ни упованията, поради затворени мощности, а до 2030 година 90%, хората ще си вземат компенсациите и ще се разбягат. Няма да се случат никакви водородни долини и други вложения ", заключи Красимир Вълчев. 

" Резолв енерджи " - 360 млн. лева " Юропиън енерджи " - 900 млн. лева " Гълъбово солар " - 40 млн. лева " Кроношпан " - 2 млн. лева " Металик " АД - 370 млн. лева " Смарт енерджи груп " - 240 млн. лева " Недшроеф " - 160 млн. лева " Монбат " - 60 млн. лева " Контур Глобал Марица Изток 3 " - 1.4 милиарда лева " Мини Марица Изток " - 196 млн. лева.НЕК - 52 млн. лева

Инфо: Facebook

 

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР